World Press Photo 2011

Ed Kashi, Kortárs Kérdések, 2. hely, Egyéni

Megtekintettem azt a kiállítást, ami minden évben kötelező a magamfajtának. Vegyes érzéseim vannak a kiállítás megtekintése után.
A kiállítást hétköznap délután 5 óra után tekintettem meg annak okán, hogy átutazóban voltam Budapesten egy spanyolországi “küldetés” után.(Katalán Rally VB) És hogy mi köze ennek a kiállításhoz. Elég népes nézősereg volt jelen, már már idegesítően sok, meglepő módon nagy részük magyar. Évek óta trend, hogy a kiállítási anyag 70%-a véres, horrorisztikus, már már gusztustalan. Mégis a képek előtt állva nevetgélést, sőt a képen lévő személyek kinevetését érzékeltem. Holott közben a súlyos témák dolgoznak fel az anyagok, pl.: otthoni terhességmegszakítás, növényvédő szer háborús alkalmazása okozta test rendellenességek, véres mészárlások a fejlődő országokban, vízfejű kis gyermek és ideiglenes anyukája utolsó pillanatai. Az utóbbi évekkel ellentétben nem annyira a vérre és látványra építő alkotásokat láthattunk, hanem a képek mögötti tartalom, gondolat, érzés került előtérbe. Így nem igazán értem a nézőközönséget. Nem egy diákcsoport volt jelen kísérő tanárral. A diákok nevetgélését egyáltalán nem próbálta meg “letörni” a felnőtt(?) képzett(?) tanár, sőt…
Minden mást félre téve a képek nagyon jók, az utóbbi évek talán legjobb anyaga gyűlt össze. Kevesebb háborús kép van, inkább – ahogy már korábban is említettem – a képek közvetett mondanivalója került előtérbe.
Egyetlen szépséghibás anyag volt. Mégpedig a Google Street Viewból kiragadott képek. Személyes véleményem szerint ezek nem a szerző saját képei és így a verseny kiírás szabályaiba ütköznek. Fotóművészeti alkotásnak pedig semmikép sem lehet nevezni őket, bármennyire is kortárs szemmel nézem. Lesz erről még vita…:)
A kiállítást kísérte két másik tárlat is. Az egyik a Duna és környezetét, míg másik Tomasz Gudzowaty munkásságát mutatja be. Gudzowaty képeit látni kell! Ritka és “furcsa” sportokat ábrázol elementáris erejű fekete-fehér felvételein. Képeit nagyformátumú kamerával készíti, az alkotások ennek révén tónus gazdagok és részletgazdagok. Lenyűgöző és inspiráló.:)

Tomasz Gudzowaty – Naadam Portraits


Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.